Opstart

Der vil være mange milepæle gennem jeres barns liv, og opstart i vuggestue er sandsynligvis den første. Opstarten i vuggestue er en stor omvæltning for jeres barn, men vi ved også, at det kan være en udfordrende periode for jer som forældre. Nogle af jer har måske prøvet det før, og for andre af jer er det første gang, I skal være en del af et vuggestueliv.

For at hjælpe jer bedst muligt gennem opstartsperioden har vi lave en lille guide, som I kan bruge hvis I har lyst. Guiden er lavet ud fra vores og andre eksperters erfaringer med, hvordan opstarten i vuggestue lykkes bedst muligt.

Prioriter opstartssamtalen højt
Inden jeres barn begynder i vuggestuen, inviterer vi jer til en samtale. Dette for at vi ved så meget som muligt om jeres barn inde opstarten, og for at vi kan få afstemt forventninger til opstarten.

Sæt rigeligt tid af til indkøringen
En god indkøring kan gøre en kæmpe forskel i de følgende år. Det handler om, at jeres barn skal knytte gode og stærke bånd til det sted, der bliver jeres barns ”andet hjem” i en lang periode. Vores anbefaling er, at indkøringen strækker sig over ca. to uger. Dette taler vi mere om til opstartssamtalen.

En forælder afleverer barnet
Det kan være svært for jeres barn at sige farvel i til jer i vuggestuen. Derfor er vores anbefaling, at kun en forælder afleverer jeres barn, så der ikke er ”dobbelt op” på afsked.

Gå aldrig fra dit barn uden at sige farvel
Man kan som forældre godt være fristet til lige at smutte uden at sige farvel til sit barn, hvis det lige er optaget af noget andet, men gør det aldrig – det vil kun forlænge indkøringsperioden.

Bliv hos barnet
De første par dage må du ikke gå fra dit barn i vuggestuen. Efter 3. dagen i vuggestuen kan du så småt begynde at forlade dit barn i kort tid ad gangen.

Du skal være tryg og glad
Hvad du udstråler overfor dit barn, er måske vigtigere, end du tror. Når du virker tryg og glad for vuggestuen, får dit barn en oplevelse af, ”at det her er okay, mor/far kan godt lide at være her.” Du signalerer, at vi er enige om, at det her er et godt sted for dig at være, og at de voksne her i vuggestuen passer godt på dig.

Hold fast i dit farvel
Når du begynder at gå fra dit barn, er det vigtigt, at du er konsekvent med dit farvel. Når du først har sagt farvel og vinket, må du ikke begynde at tvivle og gå tilbage. Det gør dit barn utrygt, og barnet får svært ved at vide, hvad du egentligt mener. Vis ikke dit barn, at du måske fælder en tåre, men hav et tappert smil på læben.

Vent med middagsluren
Først i anden uge vil vi anbefale at lade jeres barn sove i vuggestuen. Små børn kan have svært ved at falde i søvn et nyt og fremmede sted. Det er en rigtig god ide, at barnet de første dage bruger sengetøj, som er med hjemmefra eller en nusseklud, der dufter af jer, jeres hjem og det velkendte.

Sluk mobilen
Eller lad den i hvert fald være på lydløs og blive i lommen, når du henter dit barn. Din dags vigtigste møde er mødet med dit lille barn efter en dag i vuggestue. Giv dit barn tid og nærvær.

Ovenstående er vores erfaringer med, hvad der generelt virker bedst i en opstartsperiode.

Vi ved selvfølgelig, at alle børn er unikke individer med forskellige behov, så jeres barns opstart i vuggestuen bliver selvfølgelig tilpasset jeres barn og jeres familie, så vidt det er muligt.

Facebook